Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5087

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko mahdollisesti tilastoja tai tutkittua tietoa turvatyynyjen kestoiästä?Olen kuullut lähiaikoina parista tapauksesta, jossa turvatyyny/t eivät lauenneet, vaikka toisessa tapauksessa törmäys hirveen oli melko raju. Auton ikä oli 9 v.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tutkimustieto taitaa olla aika vähissä. Volvo antaa turvatyynyille huoltoväliksi muistaakseni kymmenen vuotta, mutta useimmilla valmistajilla ei ole tästä mitään ohjeita ainakaan käyttöohjeissa.

Turvatyynyn toiminta riippuu hyvin monista asioista. Törmäyksen tunnistava anturi, sieltä tyynyille tuleva johdotus, järjestelmään liittyvät ohjainlaitteet ja itse tyynyn sytytin ovat kaikki osia ketjussa, joka ratkaisee turvatyynyjärjestelmän toiminnan.

Lähtökohta kyllä on, että turvatyynyjärjestelmään on rakennettu testausjärjestelmä, jonka pitäisi häiriötapauksessa jättää varoitusvalo palamaan, mutta ei tähänkään voi sataprosenttisesti luottaa.

Julkaistu: 5.6.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.