Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 507

Kysymys:

Kerropa, VAG:n koneista, kun ei meinaa perässä pysyä.1.6l:n bensakonetta on automallista riippuen seuraavilla tehoilla: 74kW, 75kW ja 77kW.Mitä eroa, muuta kun kulutus, ja miksi näin monta erilaista?

Näytä vastaus

Vastaus:

Moottoriteho on asia, jonka valmistaja ilmoittaa, ja se merkitään tyyppihyväksyntätietoihin. Tehoa voidaan etenkin nykyisissä elektroniikan ohjaamissa moottoreissa säätää helposti tietyissä rajoissa.

Se, mikä teho ilmoitetaan, rippuu monista tekijöistä. Tärkeitä vaikuttajia ovat joisakin maissa käytettävät vero- tai vakuutusmaksuluokitukset.

Sinänsä samaa moottoria on yleensä julmetun monta eri alaversiota, jotka erottuvat tyyppimerkinnän jonkun numeron tai kirjaimen perusteella. Kaikilla näiden moottorien ja automallien yhdistelmillä on suoritettava viralliset kulutus- ja päästökokeet. Tämä mittaus taas on sen verran huonosti toistuva, että tuloksissa voi olla pieniä eroja, vaikka moottoreissa ei oikeastaan eroa olisikaan. Jokaisen auton tyyppitiedoissa on merkittynä, mikä moottoriversio autossa on ja mitkä ovat sen kulutus- ja päästöarvot.

Julkaistu: 11.5.2002