Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5068

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kysymys koskee Skoda Octavia -03 autoa: Kun avaan auton oven mennäkseni sisään autoon, niin jostain kuuluu hetken aikaa surinaa. Peugeot 206 oli muistaakseni sama ilmiö. Mitä tällöin tapahtuu ja miksi?

Toinen ihmettely: Skodalla kun pysähtyy liikennevaloihin niin kesken kaiken alkaa kuulumaan samanlainen murina kuin ilmastoinnin kompura lähtisi käyntiin, se ääni sitten häviää kun lähdetään liikkeelle. Lähteekö se tosiaan käyntiin, se pörinä tuntuu jopa lievänä tärinänä ratissa paikallaan ollessa. Ei vaikuta mitenkään esim. moottorin vetoon.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun avaat oven, aiot ilmeisesti lähteä sillä liikkeelle. Niinpä suunnittelija on ajatellut helpottaa liikkeellelähtöä. Kuskin oven avaaminen alkaa antaa virtaa polttonesteen siirtopumpulle, joka on polttonestesäiliössä. Pumpun käynnistyminen nostaa suihkutusjärjestelmän paineen normaaliksi, ja kun autoa ryhdytään käynnistämään, suihkutus toimii heti alusta alkaen kuten pitääkin.

Jos paine ei nousisi etukäteen, eli pumppu käynnistyisi vasta kun virta käännetään päälle, moottoria saisi pyörittää startilla pitempään ennen käynnistymistä. Näin tapahtuisi, mikäli järjestelmän paine olisi päässyt laskemaan, kuten etenkin pitemmässä seisomisessa käy. Useimmissa autoissa on nykyisin tällainen toiminto.

Se murina liikennevaloissa voisi olla jäähdyttimen tuuletin. Se käynnistyy, jos jäähdyttimestä moottoriin palaavan nesteen lämpötila nousee. Auton seistessä ilma ei kierrä jäähdyttimessä, joten neste palaa moottoriin kuumempana.

Kun auto lähtee liikkeelle, ilma alkaa virrata jäähdyttimen kennojen välissä, eikä tuuletinta enää tarvita. Voi toki olla niinkin, että liikkeellelähdössä autossa on muuta melua ja tärinää, joka peittää tuon tuulettimen tärinän. Todennäköisesti flekti pyörii vielä hetken liikkeellelähdön jälkeenkin.

Julkaistu: 29.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.