Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5050

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mitäs mieltä Ketonen on, millä aineella se auto pitää oikein pestä ? Toki liuotin on paikallaan, jos on pinttynyttä likaa, mutta miten esim. vanha kunnon Fairy ? Toiset käyttää, toiset ei. Itse kuulun käyttäjiin, ja vuosikausien kokemus on osoittanut että puhdasta tulee. Toki oikeatakin autoshampoota silloin tällöin on, mutta eipä tuossa ole eroa juuri nähnyt. Auto tulee pestyä varmaan kerran viikossa keskimäärin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Auto tuppaa olemaan välillä turhankin pitkään likaisena. Aivan vähäistä likaa tai pölyä ei tule useinkaan pestyksi pois. Suolakuraa en kuitenkaan jätä omiin autoihin pitkäksi aikaa. Firman autot pestään huoltoaseman koneessa – paitsi jos on kiire. Auton pesee tallissa likimain samasa ajassa kuin mitä menee käyntiin Herttoniemen Shellillä. Lisäksi vähänkin paremmalla kelillä siellä on joko kamala jono tai kone rikki. Kone oli viime talvenakin rikki miltei aina, kun olisi tarvittu pesua.

Itse pesen yleensä siten, että ensiksi sumutan hyvin laihaa seosta Pineline-liuotinta painepullolla pintaan auton alaosasta alkaen. Kun se on levitetty, suihkutan joko letkulla tai painepesurilla, kumpi sattuu olemaan käsillä, liat pois alhaalta alkaen.

Se liuotin irrottaa lian niin hyvin, että muuten pelkkä suihkutus riittäisi, mutta pintaan jää ohut kalvo. Niinpä otan ämpäriin lämmintä vettä ja pyyhin auton kauttaaltaan sientä välillä ämpärissä huuhtoen. Aloitan ylhäältä eli katosta ja viimeksi pyyhin helmat.

Lopuksi vielä huuhtelen auton kertaalleen, nyt ylhäältä alkaen.

Liuottimen käyttö tietenkin heikentää vahapintaa, mutta kunnollisella eli “suuritöisellä” vahalla vahaaminen muutaman kerran vuodessa ei ole mielestäni suuri homma. Periaatteessa jos pinnassa on vain pölyä, liuotinta ei tarvita, ei etenkään silloin, jos maalipinta on hyvässä vahassa.

Pesuaineen tärkein tehtävä on pienentää veden pintajännitystä. Myös pH:n muuttuminen emäksiseksi auttaa irrottamaan likaa. Kyllähän autoshampoon valmistajat moittivat astianpesuaineita vääriksi aineiksi, ja ei kai niitä autonpesuaineita aivan turhaan ole kehitetty.

Oikea periaate tietenkin on käyttää kuhunkin tarkoitukseen siihen kehitettyjä ja sopivia aineita. Eipä sitä autoshampoota kannata kaataa tiskialtaaseen, sillä Fairylla rasva lähtee lautasista paremmin.

Liekö tuolla kuitenkaan kovin suurta merkitystä, millä se lika irrotetaan auton pinnasta. Tärkeintä on, ettei likaa jätetä pitkäksi ajaksi maalipintaan. Ongelmahan on, ettei tiedetä, millaisia aineita siinä liassa on. Jotkut aineet voivat pureutua pintaan ja vaurioittaa sitä. Eikä kunnollisen ja riittävän usein tehdyn vahauksen merkitystä voi liiaksi korostaa.

Julkaistu: 19.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.