Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5029

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kuten olet itsekin todennut on C5 Break:n takalasi tyyppivika. Itselläni on nyt kolmas vioittunut (26kk/86tkm) ja Veho ei suosttu enää takuuna (2v ummessa) korjaamaan. (Olen kaikki huollot kyllä teettänyt heillä). Eikö takalasin tulisi kestää pitempään kuin 9kk?

Miten kuluttajan tulee toimia tällaisessa tapauksessa? Eikö Tuulilasi voisi ottaa asiaa esille artikkelina, kuten AutoBild vastaavissa vioissa Saksassa ja näin “pakottaa” maahantuoja korjauksiin. Tiedän, että viallisia laseja on todella paljon.

Näytä vastaus

Vastaus:

Signaali takalasin avausnapilta lukituksen ohjaukselle on johdettu lasin pintaan kiinnitetyllä metalliliuskalla, joka on samanlainen kuin takalasin lämmittimen johto. Se on suojattu muovikalvolla, ja se kuulemma vaurioituu lasin ja tiivisteen kosketuskohdasta. Kun kalvon alle pääsee kosteutta, johdin happanee tuotapikaa poikki, ja sähkö lakkaa kulkemasta.

Kestotestiautoonkin tuo vika korjattiin vaihtamalla koko lasi, mutta se on aika kallis homma, eikä vaihto tuo pitkäaikaista ratkaisua. Niinpä Suomen Citroën-organisaatio on kehittänyt vaivaan uuden ratkaisun.

Lasin pintaan kiinnitetään ohut tietokonejohto, ja sen suojaksi liimataan suojateippi. Tämä ratkaisu on todettu alkuperäistä kestävämmäksi ja ennen kaikkea paljon halvemmaksi. Niinpä korjaukset pyritään tekemään tällä keinolla. Tarkoitukseen on saatavana erillinen korjaussarja.

Jos olet hankkinut auton uutena, takuuajan päättymisellä ei tällaisessa tapauksessa ole merkitystä. Suomen kuluttajansuojalaki antaa asiassa vahvan suojan, eikä lain mukaisella virhevastuulla ole aikarajaa. Koska autoa myytäessä lasin avaustoiminnolle ei ole ilmoitettu mitään kestoikää, noin nopeaa rikkoutumista ei voida pitää normaalina kulumisena.

Suosittelen menemään uudelleen korjaamolle, pyytämään korjaamoa korjaamaan vian veloituksetta ja tarvittaessa muistuttamaan korjaamoa kuluttajansuojalain olemassaolosta.

Et kuitenkaan voi vaatia, että vika korjataan vaihtamalla lasi. Korjaamo voi valita korjaustavan. Pääasia on, että vika saadaan kuntoon.

Julkaistu: 3.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.