Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5027

Tapio Ketonen

Kysymys:

Paljonko BMW:n e46:n keulassa saa olla väljyyttä? Omistan vm 2002 olevan 330d bemun ja sen aurauskulmien säädön yhteydessä havaittiin että eturenkaat heiluvat lähes 1 cm sivuttaissuunnassa. Keulaan on vaihdettu puslat n. 4kk ja 6000km sitten. BMW huollon mukaan kaikki on kunnossa, mutta muut ‘asiantuntijat’ sanovat, ettei moinen väljyys ole normaalia?? Ajossa en ole huomannut mitään outoa, ja mitään ylimääräisiä ääniä ei kuulu, joten nivelet lienevät kunnossa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kumihelat ovat pyöräntuennassa nimenomaan siksi, että ne joustavat. Niinpä on selvää, että voimakkaasti väännettäessä pyörät heiluvat kuvaamallasi tavalla. Jos Bemaria työkseen huoltavat ovat sitä mieltä, että tilanne on normaali, niin melkeinpä uskoisin heitä. Mitään sentti- tai millimääräisiä joustoarvoja tuskin lienee olemassa. Määrähän riippuu siitä, millä voimalla heilutetaan.

On muistettava, että BMW on takavetoinen. Etuvetoautossa etupyöriin kohdistuu vedon takia paljon suurempia voimia, joten tuennan pitää olla aika lailla tanakampi. Takavetoisessa taas joustavuudella haetaan mukavuutta. Kun pyörä osuu kuoppaan, tömähdys tuntuu paljon pehmeämmin korissa, jos pyörä pääsee joustamaan.

Käytännön ajotilanteessa pyörä joustaa siten, että se liikahtaa hieman taaksepäin, mutta tuo liike toteutuu siten, että tukivarsien helat joustavat samaan aikaan etupuolelta ulos ja takapuolelta sisään päin. Pyörä siis pysyy sivuvuunnassa likimain kohdallaan.

Julkaistu: 1.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.