Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5025

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kuinka kestäviä diesel Ventojen kytkimet ovat keskimäärin? Omasta TD Ventosta on merkkiliikkeessä uusittu n.200 tkm kohdalla ensimmäisen kerran kytkin ja nyt 100 tkm myöhemmin tuli uudelleen kytkinremontti.

Ensimmäisestä remontista n.20 tkm myöhemmin alkoi kytkimestä kuulua pientä kilinää ja ilmoitin asiasta merkkiliikkeeseen. Vastaukseksi sain, että siinä ei ole mitään vikaa, kovaa ajoa vaan. Lopulta n.100 tkm korjauksesta kytkin alkoi luistamaan mäkiosuuksilla.

Merkkiliike on kokoajan suhtautunut asiaan ylimielisesti ja välinpitämättömästi. Takuu kytkimellä oli 2v. ja se kesti 3v. eli liike irtisanoutui vastuusta. Korjausaikaakin tarjosivat 3 viikon päähän, joten päätin tehdä sen pienkorjaamolla. Siellä ilmeni, että kytkimeen oli päässyt öljyä, jonka takia se luisti. Öljyt olivat peräisin vaihdelaatikosta, josta korjaaja laski öljyt pois ja totesi sitä olevan niin paljon ettei se mahdu samassa määrin takaisin. Vaihdelaatikon öljyt vaihdatin merkkiliikkeessä hieman ennen ensimmäisen kytkimen leviämistä. Liiallisen öljyn takia sitä ilmeisesti vuoti tiivisteiden kautta kytkimelle ja pilasi sen. Kytkinlevy ja paineasetelma olivat moitteettomia.

Mahdollisesti ensimmäinenkin kytkin meni samalla tavalla, koska laskun mukaan samaan aikaan oli vaihdettu tiivisteitä vaihdelaatikosta. Salailevatko ne asiakkaalta tietoja. Hintaa ne eivät ainakaan salailleet vaan se oli 660€. Pienkorjaamo teki saman työn saksalaisilla osilla + uusi 2 pimennyttä sytytyshehkua moottorista 500€ summalla. Hintaerot ovat valtavan suuret.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän tuossa ehkä on ollut syynä mahdollinen öljyvuoto, mutta asiassa lienee mahdotonta saada pitävää näyttöä. Jos kytkin on kuitenkin kestänyt satatuhatta, niin monessa tapauksessa tuo on jo ihan riittävä matka.

Jos tiivisteitä oli uusittu, niin ehkä ko. vaihteiston tilkkeet sitten ovat heikkoja. En usko, että voit mitenkään näyttää toteen, että tiivisteet olisi tuolloin jätetty uusimatta, tai että työ olisi tehty jotenkin huonosti.

Pikkupajat tekevät työt halvemmalla, se on oikeutus niiden olemassaololle. Jos työ maksaisi saman merkkikorjaamolla ja pikkuverstaalla. useimmat veisivät autonsa merkkikorjaamolle. Sinänsä merkkikorjaamon ja pikkupajan työn laadulla ei välttämättä ole eroa.

Julkaistu: 27.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.