Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5022

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mistä johtunee, että kesärenkailla polttoaineen kulutus (diesel) nousi litran/satanen, keskikulutusmittarin mukaan? Tavallisestihan se juttu on päinvastoin. Talvirenkaina on vuoden 2005 Continentalit kitkat, 225×60, 16 ja kesärenkaina, saman vuoden Hankook optimot, 225×65, 16. Onko Hankookien vierintäkitka suurempi, kuin Continentalin kitkarenkaiden. Vai tekeekö tuo 60 ja 65, rengaskoossa jotakin jäynää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Suvikumisi ovat liian suuret – tai siten talvirenkaat ovat liian pienet. Kokoero on kuitenkin melkoinen. Vastaava koko 65-sarjalaisena olisi 205/65R16. Käyttämäsi kesärengaskoko on vierintäkehältään 3,3 % suurempi kuin talvirengaskoko. Nämä luvut ovat teoreettisia ja peräisin laskurista osoitteesta www.1010tires.com.Mitoissa voi olla pieni ero STRO:n rengasnormeihin.

Käytännössä ero voi olla suurempikin, jos talvirenkaiden koko on normin alarajalla ja kesärenkaiden ylärajalla. Jos lähdet samasta paikasta ja ajat auton matkamittarin mukaan 100 km, kesärenkailla pääset paljon kauemmaksi kuin talvirenkailla. On aika luonnollista, että naftaakin kuluu enemmän.

Kulutusta voi myös nostaa se, että moottori kuormittuu eri lailla. Moottori toimii erilaisilla kuormitusasteilla eri hyötysuhteella.

Julkaistu: 24.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.