Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5010

Tapio Ketonen

Kysymys:

“Lämmityslaitteen oikea käyttö on myös tärkeää.”Viittaan tuolla Skoda-miehelle antamaasi vastaukseen. Ei sitä ihan täysillä monesti – ainakaan minun autossa tarvi puhallinta huudattaa, silloin kun “löylyä” piisaa. Mutta tuota olen miettinyt, että toimiiko ilmastointi myös pakkasella?

Nimittäin olen sen huomannut konkreettisesti. Kun esim. sivulasit alkavat pakkassäällä huurtua, niin ilmastoinnin kytkeminen – ihme kyllä – poistaa huurun, vieläpä nopeasti!

Hyundaissa ilmastointi kytkeytyy aina päälle, käynnistettäessä, jos ilman suuntaus on täysin tai osittain säädetty tuulilasille. Sinänsä hyvä “pöljän pojan kytkentä”?! Onko näissä ilmastoinneissa kuivuri, joka toimii myös pakkasella?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ilmastointi ei toimi pakkasella. Järjestelmät on varustettu termostaatilla, joka estää kytkeytymisen jo muutaman plusasteen lämpötilassa – tarkkaa lämpötilaa en nyt osaa sanoa. Se myös kytkee jäähdytyksen pois, jos lämpötila laskee liikaa.

Jos ilmastoinnin ilmaa jäähdyttävä kenno eli höyrystin jäähtyisi miinusasteille, ilman kosteus jäätyisi kennoon ja tukkisi sen tuota pikaa. Kaverin Ducatossa oli vikaa tuossa termostaatissa, ja kenno veti tuon tuosta jäähän. Ilman tulo tietenkin loppui siihen.

Jos ollaan miinuksen puolella, ilman jäähdyttäminen ei mainittavasti vähennä sen kosteutta. Sen sijaan plusasteilla kylmään kennoon tiivistyy ilmasta kosteutta aika lailla. Kuitenkin ilman lämmittäminen kuivattaa ilmaa paljon tehokkaammin kuin ilmastoinnin käyttö. Kaikkein kuivinta ilmasta tulee, jos päällä on sekä ilmastointi että lämmitys. Kesän sadekelillä vain ei useinkaan viitsi kääntää lämpöä päälle niin paljon, että lasit kuivuisivat kunnolla.

Tuo “pöljän kytkentä” on aika monessa autossa. Minun mielestäni se on tarpeeton, meillä on sellaisia huippukosteita olosuhteita perin harvoin, joissa tuota tarvittaisiin. Mutta kun katselee tuolla maailmalla – ei tarvitse mennä kuin Saksaan Ranskasta, Italiasta tai Espanjasta nyt puhumattakaan – esimerkiksi taksikuskien touhua talvella tai sadekelillä, niin kyllä huonostakin automatiikasta olisi apua. On uskomatonta, etteivät edes ns. ammattilaiset osaa käyttää autonsa lämmityslaitetta niin, että ikkunat pysyisivät kuivina!

Julkaistu: 14.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.