Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5004

Tapio Ketonen

Kysymys:

Virolainen tuttavani on ostamassa autoa. Paikallinen myyjä oli väittänyt hänelle, että dieselautoa ei kannata ostaa, koska paikallinen dieselöljy on niin huonolaatuista. Pitääkö tämä paikkansa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Varmaan näin on ainakin mainitun myyjän kannalta. Hänen kannaltaan asiakkaan ei kannata ostaa dieselautoa, jos joko hänellä ei ole sellaista myynnissä tai jos hän saa bensa-autosta paremman provision.

Virossakin on myyty dieselautoja erittäin paljon. Valtaosa pakettiautoista ja kaikki kuorma- ja linja-autot ovat dieseleitä. Nykyaikaiset moottorit ovat aika kranttuja polttonesteen laadulle, joten jos sikäläisesä dieselöljyssä olisi laatuongelmia, autonvamistajien edustajat olisivat varmasti nostaneet asiasta metelin.

Paikallisia oloja lainkaan tuntematta arvelisin kuitenkin, että Virossa on myynnissä myös heikkolaatuisia tuotteita. Halpa tankkaaminen voi kuitenkin kääntyä kalliimmaksi. Lienee viisainta olla ostamatta uuteen henkilöautoon polttonestettä, jota joku hämäräveikko kaupittelee tynnyreistä tai kanistereista. Isojen öljy-yhtiöiden huoltoasemilta uskoisin voivan tankata täysin turvallisesti. Niiden tuotteet ovat kansainvälisten normien mukaisia. Onhan Viro EU-maa.

Julkaistu: 9.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.