Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 5000

Tapio Ketonen

Kysymys:

Huomasin, että mm. vilkut alkoivat toimimaan n. vko sitten hitaammalla tahdilla, tänään sitten ajon aikana lakkasivat kokonaan. Sammutin auton, tarkistin niin nehän toimivat kun pirssi ei ollut käynnissä. Sitten taas auto käyntiin ja matka jatkui, kunnes jälleen ei ollut vilkkuja lainkaan.

Noh, ei se mitään, auto nykäisi samoin kuin oli tehnyt vähän aiemminkin samana päivänä. Ja hyvä että pääsin autolla kotipihalle, meinasi sammua, veto loppua kesken kaiken, vaihtelin vaihteita ja ajoin vapaalla.. ja lopulta auto omalla pihalla paikallaan, johon sitten sammui. Eikä käynnistynyt kun heti yritti. Siinä sitten tarkistamaan johtoja ym. mitä nyt naisihminen tajuaa. Tunteroisen verran kävin sisällä, ja päätin kokeilla vielä autoa saada käyntiin, eikä jäänyt yritykseksi. Auto alkoi hyrrätä kuin ei mitään ja vilkutkin toimi taas.

Voisiko vika olla yhteinen näillä oireilla? Joku sähkövika – laturi – puola? Auttaisitko? Ikää autolla on reilusti ja kilometrejä myös. Se on ollut tiedossa, että ei sillä enää kauan ajella, mutta jos tämä ei vielä kuitenkaan meinaisi koko tarun loppua… Auto on katsastettu, ja katsastusmies ihan kehui auton kuntoa – jos se nyt mitään auttaa tässä tilanteessa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tutkimattomat ovat sähkön tiet autossa. Sähköviasta nimittäin tuossa lienee kysymys. Jossakin on huonosti johtava liitos, mutta missä, kas siinä se kymmenen pisteen kysymys.

Huonon liitoksen takia sähkön saanti vilkuille ja ilmeisesti myös sytytysjärjestelmälle on takkuillut, vilkkujen hidas toiminta on yleensä merkki alhaisesta jännitteestä. Yksi mahdollinen vikakohde voisi olla virtalukko, sillä sen kytkentäkärjet kuluvat aikaa myöten.

Pitäisi mittailla jännitteitä eri kohdista tuon häiriön ollessa päällä. Ilmeisesti lataus toimii ongelmitta, koska auto käynnistyi. Osaava autosähköasentaja olisi tarpeen.

Julkaistu: 5.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.