Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 498

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, onko massauksella ja ruostesuojauksella jotain eroa? Jos on niin mitä?Kannattaako uusi auto suojata/massata heti ja kuinka käy takuun kanssa? Mitähän massauksesta/suojauksesta joutuumaksamaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Massaus on jotakin sellaista, jota tehtiin 60-luvulla, kun autojen pohjapelteihin levitettiin mustaa tököttiä. Sitten vain ihmeteltiin, kun se massa lähti isoina levyinä pois ja pelti ruostui. Onneksi tällaista ei ole autoille tehty enää vuosikymmeniin.

Oikea termi on ruosteenestokäsittely. Asiasta on olemassa oikein SFS-standarditkin. Numero 4085 määrittelee työtavat, numerot 4086 ja 4087 aineet. Standardit ovat valitettavasti pahoin vanhentuneet, koska lähinnä autojen maahantuojat ovat estäneet niiden uudistamisen. Kotelorakenteisiin ruiskutetaan ohut ja hyvin tunkeutuva suoja-aine, näkyville jääviin alustan pintoihin tulee paksumpi ja kulutusta kestävä suoja-aine.

Ruosteenestokäsittely on tietenkin autokaupan etujen vastainen asia. Suhtautuminen asiaan silti vaihtelee jonkin verran. Muutamat väittävät, että korin puhkiruostumistakuu ei ole voimassa, jos autolle teetetään ruosteenestokäsittely, mutta eipä tuosta ole mitään käytännön haittaa.

Jo yksikin kunnollinen käsittely jatkaa auton käyttöikää merkittävästi. Yleensä suositellaan, että ensimmäinen käsittely tehdään autolle viimeistään vuoden kuluttua käyttöönotosta. Silloin työlle saa myös pitkän takuun.

Auton oma puhkiruostumattomuustakuu ei yleensä korvaa mitään, ei ainakaan korin puhkiruostumista. On näet äärimmäisen harvinaista, että ruostuminen alkaa sisältäpäin, ja ulkopuolelta alkanutta ruostumista takuu ei korvaa. Ja jos autolle on tehtyy kunnollinen ruosteenestokäsittely, silloin ainakaan ruoste ei ala sisältä. Ulkoapäin se voi alkaa, koska tällöin syynä on hoidon eli pesun ja vahauksen laiminlyöminen.

Aivan halpaa ruosteen torjuminen ei ole, hintaluokka on jotakin arviolta 350-500 euroa. Tarkemmat tiedot kannattaa kysyä liikkeistä.

Julkaistu: 27.5.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.