Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4928

Tapio Ketonen

Kysymys:

Omistan auton vm -06. Muistelin että autoverotusta uudistettaessa tuli lisävarusteiden jälkihankinta jollain muotoa verolliseksi? Miten? Voinko ostaa kevytmetallivanteet nyt 3-4kk rekisteröinnin jälkeen ilman että verottaja nielee moninkertaisesti ostohinnan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Muistelemasi kohta löytyy autoverolain 11 b pykälästä ja kuuluu seuraavasti:

Ajoneuvon yleiseen vähittäismyyntiarvoon katsotaan kuuluvan kaikki se, minkä ajoneuvon ostaja välittömästi tai välillisesti luovuttaa vastikkeeksi ajoneuvosta myyjälle tai kolmannelle osapuolelle. Arvoon luettavan erän nimityksellä, maksun ajankohdalla tai muulla vastaavalla seikalla ei ole vaikutusta siihen, onko erä sisällytettävä vähittäismyyntiarvoon. Tavanomaisia rahoituskuluja ja ajoneuvon asiakkaalle toimittamisesta aiheutuvia tavanomaisia enintään 600 euron suuruisia kustannuksia ei kuitenkaan lueta ajoneuvon arvoon.

Tällä mutkikkaalla pykälällä on yritetty estää veronkiertoa, eli periaatteessa auton hankinnan yhteydessä ostettavat lisävarusteet kuuluvat autoveron piiriin, ja oikeastaan ne kuuluisivat verolle myös silloin, jos ne ostetaan jälkikäteen samalta myyjältä.

Tuo pykälä ei tiukasti tulkittuna taida täyttää vapaan kilpailun vaatimuksia, ja niinpä sitä ei tiettävästi ole sovellettu kovin pikkumaisesti. Ehkäpä se tulisi kyseeseen, jos verottaja pystyisi osoittamaan, että kaupan yhteydessä on sovittu veronkiertomielessä, että joitakin varusteita maksetaan jälkikäteen, vaikka ne onkin toimitettu jo auton mukana.

Julkaistu: 5.3.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.