Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4902

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autossani on ksenon-valot. Opel Omegan toinen valo on hitusen himmeämpi. mikä vikana, onko lamppu palamassa? Nissan Maximan ja Volvon valot ovat sinisempiä ja kirkaampia. Mikä ero Opeliin nähden?

Näytä vastaus

Vastaus:

Siunatkoon, millaista kieltä kysymys oli alkuperäisessä muodossa! Ja kaikki vielä alunperin versaalia! Toivottavasti osasin suomentaa oikein.

Ksenonpolttimoiden pitäisi vanhemmuuttaan himmetä. Onko autoon jossain vaiheessa vaihdettu toinen polttimo? Silloin uusi saattaa olla sävyltään niin paljon kirkkaampi, että sen havaitsee. Tämän ilmiön välttämiseksi valmistetaan myös polttimoita, joiden sävy on lähempänä käytettyä. Näin voidaan vaihtaa vain yksi polttimo. Paras ratkaisu on tietenkin vaihtaa molemmat yhtäaikaa, mutta taitavat vielä maksaa toistasataa euroa kappaleelta.

Valoissa tuskin sinänsä on eri merkkien välillä sävy- tai värieroja. Ksenonvalot ovat kuitenkin usein varustettuja linssillä, joka saattaa saada valot näyttämään eri värisiltä.

Kaasupurkausvalojen polttimoiden vaihto on usein hankalaa, koska ohjainyksikkö saattaa olla valonheittimen yhteydessä. Kokenut asentaja, joka on tottunut paikkoja purkaessaan katsomaan, missä ja missä järjestyksessä osat ovat, pärjää kyllä polttimon vaihdossa. Vasta-alkajien on viisainta pitää näpit irti.

Mainittakoon, että autojen korjausohjeissa käsketään asentajia käyttämään suojalaseja ja -käsineitä polttimoita vaihdettaessa. Aivan riskitöntä ksenonpolttimoiden käsittely ei siis ole.

Julkaistu: 15.2.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.