Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4878

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ajotietokoneiden polttoaineenkulutuksen arvioinnin tekniikka mietityttää. Perinteisissä bensiinimoottoreissa polttoaineenkulutus voidaan varmaankin arvioida polttoaineen ruiskutussuutinten aukioloajasta mutta mites suoraruiskutteisissa bensakoneissa ja suorasuihkudieseleissä ? Niissä kait ruiskutuspaine vaihtelee, joten ruiskutusajasta ei saada kulutusarviota.

Näytä vastaus

Vastaus:

Nykyisissä suorasuihkutusbensakoneissa suihkutuspaine ei vaihtele kuten Mitsubishin GDI-koneissa. Ei tuo vaihtelu silti ole ongelma, sillä suihkutuksen ohjausjärjestelmässä on koko ajan tieto paineesta, joten suuttimista menevän bensan määrä pystytään näillä tiedoilla laskemaan.

Nykyisissä dieseleissä ruiskutuspumpun toimintaa ohjataan elektronisesti, joten pumpun antamasta polttonestemäärästä saadaan tarkka tieto, vaikka se olisikin perinteisen näköinen. Common rail- ja pumppusuutindieseleissä taas ruiskutusmäärät voidaan laskea suuttimien toiminnan perusteella. Dieselienkin palamistapahtuma on nykyisin tarkan tietokoneohjauksen kontrollissa, joten kulutuslukemat saadaan sivutuotteena.

Julkaistu: 8.2.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.