Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 486

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tämä askarruttaa minua. Eli ajan autolla nelosvaihteella niin, että kierrokset ovat tasan 3000 rpm. Vaihdan vitoselle, mutta lasken nopeutta, niin että kirrosluku pysyy 3000:ssa. Kuluttaako autoni nyt a) saman verran, b) enemmän vai c) vähemmän bensaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nyt tuossa on kyllä ajatusvirhe. Jos autosi kulkee noilla kierroksilla nelosella esim. 83,6 km/h (Citroen C3, testiauto TL6/2002), niin samoilla kierroksilla se kulkee viitosella 106,2 km/h. Aivan taatusti bensaa palaa enemmän, koska ilmanvastus kasvaa suhteessa nopeuden neliöön, siis jos nopeus kaksinkertaistuu, ilmanvastus nelinkertaistuu.

Jos taas pidät nopeuden samana eli 83,6 km/h ja vaihdat viitoselle, moottori kiertää nyt vain 2360 r/min. Bensaa palaa selvästi vähemmän, koska ilmaa pumpataan moottorin läpi harakoille vähemmän. Periaatteessa oikein raskaissa olosuhteissa tosin moottori voisi joutua epäedullisemmalle kuormitusalueelle, jolloin bensaa palaisikin enemmän, mutta käytännössä näin ei juurikaan tapahdu.

Julkaistu: 4.6.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.