Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4855

Kysy autoista - kysymys 4855

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kuinka leveitä kesärenkaita myydään suomessa ford transitiin? Siinä on nyt 195-sarjan renkaat. Voiko samoille vanteille laittaa paljonkin leveämmät kumit? Autollahan on painoa n.2500kg eli jossain vaiheessa alkaa kantavuus kärsiä..

Näytä vastaus

Vastaus:

Renkaitahan myydään aivan sellaisia kuin joku ostaa. Auto on kuitenkin vietävä muutoskatsastukseen, jos rengaskokoa kovin radikaalisti muutetaan. AKE sanoo nettisivuillaan asiasta seuraavaa: Auto on muutoskatsastettava, jos:

 • vanteen nimellishalkaisija poikkeaa alkuperäisestä yli 26 mm
 • renkaan leveys poikkeaa alkuperäisestä yli 30 mm muutoskatsastuksessa huomioitavaa:
 • renkaan ulkohalkaisijaa ei saa suurentaa enempää kuin 51 mm
 • renkaan leveyttä ei saa suurentaa enempää kuin 102 mm

  Vanteiden vaihdon seurauksena akseliston raideväli saa muuttua enintään 30 mm alkuperäiseen verrattuna, ellei auton valmistaja muuta ilmoita. Auton pyörännavan ja vanteen väliin saa asentaa vain auton tai vanteen valmistajan vanteen ja kyseisen automallin yhteydessä käytettäväksi tarkoittamia sovituskappaleita. Muutettaessa renkaan ulkohalkaisijaa on nopeusmittarin näyttämä korjattava tarvittaessa.

 • Julkaistu: 31.1.2006

  Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

  Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.