Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4838

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tuulilasin keskusteluforumissa on käyty keskustelua 6. vaihteen tarpeellisuudesta.

Esimerkiksi uusimmassa Passatissa vaikuttaisi olevan moottorin ominaisuuksiin nähden turhan lyhyt 6. vaihde. Onko siviililiikenteessä käytettävien vaihdelaatikoiden sisuskaluja eli vaihdevälityksiä mahdollista muuttaa, eli löytyykö markkinoilta valmistajia ja osia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Eipä noita taida olla markkinoilla. Laatikon purkaminen ja osien vaihtaminen olisi jo työn osalta niin kallis ja työläs toimenpide, ettei siinä ole mitään järkeä. Uudet vetopyörät eli käytännössä iso vetopyörä ja vaihteiston toisioakseli maksaisivat nekin tolkutoman paljon.

Pitemmillä välityksillä auton ominaisuudet eivät parane, melkeinpä päinvastoin. Meluun muutoksella ei olisi vaikutusta, ehkä joissakin olosuhteissa kulutus voisi laskea desin tai parin verran sadalla. Auto muuttuisi laiskemman oloiseksi, ja pahimmillaan vaihtamistarve lisääntyisi.

Julkaistu: 26.1.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.