Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4824

Kysy autoista - kysymys 4824

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mistähän johtuu, että Passatissani -94 pitkät päällä ajaessa jos vetää valoviikseä niin valot muuttuvat 2 kertaa kirkkaammaksi? Autossahan on 4 H1 poltinta eli pitkille on omat paikat ja lyhyille myös. Toimiiko em. tilanteessa kaikki lamput “pitkinä” kun vetää viiksikytkintä vai tuleeko lampuille kenties enemmän virtaa?

Ostin syksyllä Philipsin Vision Plus +50% -merkkiset polttimot siinä toivossa, että valoteho paranisi huomattavasti peruspolttimoista. Valot eivät muuttuneet juurikaan kirkkaammaksi, oli ne polttimot lyhyissä tai pitkissä paikoissa. Kun tuota viiksitemppua käyttää, niin valot muuttuvat valkoiseksi ja kirkkaiksi niinkuin Philips lupaa myyntipakkauksessaan. Ilman tuota kikkaa pitkät päällä ajaessa valoteho tuntuu jäävän 15m keulasta ja tien keskiviivan kohdalle. Sisältä katsottuna näyttäisi kuin oikea lamppu olisi pimeä, mutta auton edestä katsottuna molemmat näyttäisivät yhtäkirkkailta.

Katsastuksessa ei ole moitittu suuntausta ja auto kävi vasta isossa huollossa, johon luulisi kuuluvan myös valojen tarkistus/säätö. Minusta tuntuu, että valot on suunnattu liian alas tai sitten valokuvio suuntautuu umpioissa oudosti. Tuolla viiksikikalla valot alkavat näyttää leveästi ja mitään poikkeuksellisen kirkasta aluetta ei enää näy. Mistähän tämä johtuu?

Näytä vastaus

Vastaus:

Olikohan niin, että tuossa Passatissa ei vielä ollut valoille releitä, vaan virta kulkee valonvaihtokytkimen kautta? Silloin voisi olla selityksenä, että kaukovalovilkun – siitähän tuossa on kysymys – avulla polttimot saavat todellakin enemmän virtaa, eli häviöt pienenevät.

Voihan siin käydä niinkin, että kun vedät viiksestä, edessä palavat lähivalojen lisäksi myös pitkät. Kun vaihdetaan normaalisti pitkille, lähivalot sammuvat. Pyydä jotakuta katsomaan, kuinka monta polttimoa keulalla misäkin vaiheesa palaa, sillähän tuo selviää. Voit myös katsoa vaikkapa jonkun sopivan, peilinä toimivan ikkunan edessä valojasi ihan itsekin.

Laillisten polttimoiden kirkkauserot ovat käytännön kannalta niin vähäiset, että yleensä niitä ei paljain silmin näe. Mittalaitteilla tuo mainittu prosenttimäärä saattaisi löytyä.

Julkaistu: 22.1.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.