Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 482

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, kun kävin tsiikaamassa uutta Golffia, niin yllätys oli suuri, kun alla oli niinkin “pienet” renkaat kuin 175/80/14. Eikö tämä vaikuta aika hassulta, kun suuntaus on nykypäivänä vähän leveempiin ja matalampi profiiliseen renkaisiin, joiden vierintävastuskin on testien mukaan pienempi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Minusta on kerrassaan hienoa, että vielä on olemassa auto, jossa ei ole pakko käyttää älyttömiä, typeriä ja kalliita matalaprofiilirenkaita. 80-sarjan kumien käyttömahdollisuus osoittaa, etä auton alusta on suunniteltu niin hyvin, ettei edes jonkinlaisen ajettavuuden saamiseksi ole ollut pakko käyttää matalia kumeja.

Tokihan sellaiset voi ostaa, jos rahaa on liikaa ja turhamaisuus sillä tasolla, että auton muka parempi ulkonäkö on kumeista ja aluvanteista kiinni.

Matalaprofiilisemmat renkaat vierivät aavistuksen kevyemmin, kunhan ei puhuta ultramatalista, mutta käytännön vaikutus kulutukseen näkyy ehkä litralukeman toisessa desimaalissa. Mahdollinen säästö bensakuluissa valuu moneen kertaan rengasliikkeen kassaan uusia renkaita hankittaessa. Matalaprofiilirenkaat ovat huimasti kalliimmat ja ne myös kuluvat nopeammin.

Julkaistu: 5.6.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.