Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4819

Tapio Ketonen

Kysymys:

Saako uuden bensiinikäyttöisen farmarin rekisteröityä pakettiautoksi ilman, että siitä poistaa takapenkit?? Eräällä tuttavalla on tälläinen pakettiauto-farmari, joka on siis bensiinikäyttöinen, ja hän on saanut sen rekisteröityä firmaansa pakettiautoksi ilman, että on poistanut mitään penkkejä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos auton kantavuus riittää, niin mikä ettei. Pakettiautossa pitää tavarakantavuuden olla suurempi kuin henkilökantavuuden. Jos autossa on kantavuutta kuljettajan painon (75 kg) lisäksi vähintään 545 kg, siinä saa olla neljä matkustajapaikkaa, ja auto voidaan rekisteröidä pakettiautoksi.

Pari vuotta sitten noita muutoksia tehtiin, koska se antoi mahdollisuuden päästä halvemmalla käyttövoimaverolla. Tämä mahdollisuus kuitenkin poistui vuoden 2005 alussa. En kyllä ymmärrä, miksi moinen temppu kannattaisi nykyisin tehdä.

Verohallinnon ohje 189/2004, arvonlisäverovelvollisen opas, kertoo näistä autoista

sivulla 33, vähennysoikeuden rajoitukset seuraavaa:

Vähennysoikeus on kuitenkin sellaisesta ajoneuvosta tai aluksesta, joka on hankittu myytäväksi, vuokrattavaksi taikka käytettäväksi ammattimaisessa henkilökuljetuksessa tai ajo-opetuksessa sekä henkilöautosta ja kaksikäyttöautosta, joka on hankittu yksinomaan vähennykseen oikeuttavaan käyttöön. Jos viimeksi mainittua henkilöautoa tai kaksikäyttöautoa myöhemmin todetaan käytetyn osaksikaan vähennyskelvottomassa käytössä (esim. työpaikan ja kodin välisiin matkoihin), autosta tehty vähennys on palautettava ja autosta on suoritettava vero omaan käyttöön ottamisena. Verotusajankohtana on periaatteessa se ajankohta, jolloin auto ensimmäistä kertaa oli muussa kuin vähennykseen oikeuttavassa käytössä. Myöskin auton käyttökustannuksista ym. tehdyt vähennykset on palautettava samasta ajankohdasta alkaen.

Takaistuimet siis “saastuttavat” pakettiauton sellaiseksi, ettei sen kuluja saa vähentää arvonlisäverotuksessa. Takaistuinten poistaminen kuitenkin tekee autosta vähennyskelpoisen:

Vähennysrajoituksia ei sovelleta sellaiseen kaksikäyttöautoon, joka on varustettu ainoastaan kuljettajan vieressä sijaitsevilla istumapaikoilla.

Julkaistu: 20.1.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.