Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4808

Tapio Ketonen

Kysymys:

Hei,miksihän auton nopeusmittareita ei voi saada näyttämään todellist nopeutta?Tietokoneita kun on jo jokaisesa uudemmassa autossa,ei pitäis olla ylivoimaista.Vastuu ajonopeudestahan on aina kuljettajalla,vai sanooko laki jotain muuta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nopeusmittari ei direktiivin mukaan saa näyttää liian pientä nopeutta, mutta se saa näyttää enintään 10 % + 4 km/h liikaa. Koska valmistajat haluavat varmistaa, että renkaiden tai pyörien kokomuutokset eivät muuta virhettä negatiiviseksi, nopeusmittarit yleensä säädetään näyttämään hieman liikaa.

Tarkan mittarin tekeminen ei ole mahdotonta, mutta käytännössä nopeustieto pitäisi silloin ottaa esimerkiksi tutkalla juuri tuon pyörien vaihtamismahdollisuuden takia. Mittarin kalibroiminen kun jäisi kuitenkin useimmilta tavallisilta autoilijoilta tekemättä. Absoluuttiselle tarkkuudelle ei ole todellista tarvetta, joten sellaisia mittareita ei ainakaan toistaiseksi ole autoihin laitettu.

GPS-navigaattorit antavat usein oheistietona melko tarkan ajonopeuden, joten ehkä nopeusmittarista voidan jossakin vaiheessa navigaattorien yleistyessä tehdä GPS:n avulla vaikakpa automaattisesti kalibroituva.

Julkaistu: 16.1.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.