Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4806

Kysy autoista - kysymys 4806

Tapio Ketonen

Kysymys:

Monessa lehdessä on korostettu että auton ilmastointilaitetta on pyrittävä käyttämään etenkin näin talvisaikaan väh. kerran kuukaudessa. Näin ehkäistään mm. kompuran tiivisteiden kuivuminen. Toisaalta taas pakkasella ilmastointi ei toimi.

Onko mahdollista että jos pakkasella laitan ilmastoinnin päälle niin tuo kompura kuitenkin lähtee päälle? Autossani (VW Bora 04) ainakin ajotietokoneen mukaan tyhjäkäyntikulutus nousee hieman kun laitan ilmastoinnin päälle, vaikka sisälle ei tulekkaan “ilmastoitua ilmaa”? Samaan aikaan kuuluu moottorista ääni jonka voisi olettaa olevan kompuran ääni.

Näytä vastaus

Vastaus:

Todennäköisesti kompressori käynnistyy auton ollessa tyhjäkäynnillä, jos lämpötilantunnistin on saanut moottorista säteilylämpöä. Ajon aikana tuo lämpö kuitenkin häipyy, ja kompressori kytkeytyy pois. Varsin lyhytaikainenkin käyttäminen kuitenkin riittää pitämään pumpun tiivisteet kunnossa.

Ilmastointikompressorin toiminnan näkee helposti pellin alta, jos sen hihnapyörä on näkyvillä. Kompressorin sähkötoiminen kytkin sijaitsee hihnapyörän sisällä, ja kytkimen päätylevy näkyy ulospäin. Jos kompressori ei ole päällä ja moottori käy, silloin päätylevy ei pyöri, mutta kytkettynä s pyörii hihnapyörän mukana.

Julkaistu: 16.1.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.