Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 48

Tapio Ketonen

Kysymys:

Aioin laitatuttaa autooni ns. alustanlaskusarjan. Kaverini kuitenkin oli sitä mieltä, että ajo-ominaisuudet eivät parane niin paljoa, että se olisi kannattavaa. Eli onko niin, että kun ajo-ominaisuudet paranevat niin mukavuus kärsii?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä siinä yleensä niin käy. Kun jousitusta lasketaan, joustovaraa joudutaan vähentämään. Jotta vieterit eivät löisi pohjaan, jousien pitää olla jäykempiä. Mukavuushan siinä silloin häipyy.

Myös käsite “ajo-ominaisuuksien paraneminen” on suhteellinen. Kovalla jousituksella auton hallittavuus on sileällä tiellä hyvä, mutta jos tie sattuukin olemaan epätasaisempaa, käytös on äkkinäisempää kuin pehmeämmällä jousituksella. Pyöräkuormat pyrkivät muuttumaan paljon ja hyvin nopeasti. Tällöin pyörät saattavat ravistaa yllättäen otteensa irti tiestä. Rata-ajossa jäykkä ja laskettu alusta on erinomainen, koska radan pinta on varsin sileä.

Julkaistu: 14.10.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.