Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4799

Kysy autoista - kysymys 4799

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin -88D ford transitiin"CTEK MULTI XS 3600"-akkulaturin. Transitissa on 2 70Ah akkua. Ruuvasin laturin kapiiniin “kiinteäksi”, johdot myös “kiinteäksi” toiseen akkuun. Vaikka moni sanoo minulle että voin olla huoleti, niin minua on jäänyt askarruttamaan seikka että kytkin johdot pysyviksi.. Voinko turvallisin mielin starttailla, pelkäämättä että mikään ei vahingoitu? (vai kannattaisiko laittaa katkaisija, ja “katkaista” vaikka plus-johto ennen starttaamista??)

Näytä vastaus

Vastaus:

Kunhan vain otat verkkovirtajohdon irti pistorasiasta ennen käynnistystä, niin mitään vaaraa ei pitäisi olla. Varmistaahan se samalla, ettet lähde liikkeelle piuhan ollessa kiinni. On muuten tullut itse tuokin kerran tehtyä!

Starttaaminen verkkojohto kiinnitettynä on eri juttu. En tunne mainittua laturia, mutta katselin valmistajan nettisivuilta käyttöohjetta, ja sen perusteella arvelen, että laite kyllä on aika hyvin suojattu. Startatessa akkujen napajännite laskee, joten laturi periaatteessa antaisi virtaa systeemiin aika lailla enemän. CTEKin laturissa kuitenkin näyttää olevan elektroninen suojaus, joka rajoittaa virran väärissä kytkennöissä, ja ilmeisesti se täsäkin tilanteessa toimisi.

Yksi tilanne toki voisi aiheuttaa vaurioita laturille. Kun startti kytketään päälle tai pois, solenoidi saattaa antaa jonkinlaisia jännitepiikkejä. En kuitenkaan usko, että ne ovat niin korkeita, että ne voisivat rikkoa laturin. Meille kyllä kävi kerran niin, että kilpa-Camaron startin aikaansaama jännitepiikki sai Peiseler-mittalaitteesta savut nousemaan.

Julkaistu: 12.1.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.