Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4774

Tapio Ketonen

Kysymys:

Oikeastaan kyssäreitä olisi kaksi.

1. Miksi mersuissa (ei varmaan kaikissa) on ns. puoliparkit? Eli saat valokatkatkaisijasta parkit palamaan pelkästään toiselle puolelle autoa. tiedät varmaan.

2. Miksi joissain saksalaisissa (audi a4 ainaskin) pelkääjän puoleinen peruutuspeili on pienempi kuin vasemman puoleinen?

Näytä vastaus

Vastaus:

1, Kyseessä on erittäin fiksu saksalainen keksintö, pysäköintivalot. Eli kun auto pysäköidään, jättämällä vilkkuviiksi vasemmalle tai oikealle saadaan sen puoleiset parkkivalot edessä ja takana palamaan. Vanhemmissa Mersuissa tuo toiminto kytkettiin päälle valokytkimestä, mutta lienee niissäkin jo vilkussa.

Jos autossa palavat normaalit parkit, samalla palavat ainakin mittarivalot, erilaiset kojelaudan muut valot ja takarekisterivalot. Virtaa kuluu aika tolkuttomasti. Jos tuollainen määrä valoja jätetään palamaan yön yli, voi käydä niin, ettei sähköä enää riitäkään käynnistykseen.

Tämän kytkennän vieraus suomalaisille johtuu siitä, että Suomen ajoneuvohallinnosta vastaavat virkamiehet niin nykyisen Ajoneuvohallintokeskuksen kuin sitä edeltäneen Autorekisterikeskuksen ja sen edeltäjienkin aikana ovat aina kuvitelleet olevansa jos eivät nyt koko maailman niin ainakin Euroopan viisaimpia. Kun sitten Saksasta alkoi tulla autoja, joissa oli tällaiset valot, niin tottakai suomalainen virkamies vaati, että se pitää vaarallisena poistaa! Järjen määrä ei kuitenkaan vastannut omia kuvitelmia.

Pelleily jatkuu itse asiassa vielä tänä päivänäkin. Mm. Peugeoteissa on tehtaalta lähtiessä järjestelmä, jossa hätäjarrutuksessa varoitusvilkut kytkeytyvät päälle. Nykyisin maahantuoja jakaa käyttöohjekirjan välissä lappua, jossa kerrotaan, että kirjassa selostettu järjestelmä on Suomen viranomaisten vaatimuksesta poistettu! Kuitenkin EU-mailla on yhteinen yyppihyväksymisjärjestelmä, jonka perusteella hyväksytyt autot tulisi hyväksyä liikenteeseen kaikissa EU-maissa sellaisinaan. Elikkä Suomi ei taida vieläkään olla EU-maa ainakaan AKE:n virkamiesten mielestä!

Pienemmän peilin ilmanvastus on pienempi. Se vasemmanpuoleinenkin tuppaa juuri tästä samasta syystä olemaan aika usein liian pieni. Oikealla peilin pienempi koko ei kavenna näkökenttää yhtä paljon, onhan se normaalikokoisessakin peilissä pienempi suuremman katseluetäisyyden takia.

Julkaistu: 23.12.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.