Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4763

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mistä noita riittää? Yleensä ’johtotähti’merkkisiä supervähänajettuja esim.vm. 1992 diesel aj.42000km. Ihan varmasti.. .Muutama autoliike Itä-Suomessa on erikoistunut näihin. Voisitte joskus testata pistokokein todellisia ajomääriä. Tosin uskotaanhan Joulupukkiinkin!

Näytä vastaus

Vastaus:

Todellisten ajomäärien selvittäminen vanhasta Johtotähdestä on aika mahdotonta. Mutta jos pitää lähtökohtana sitä, että Saksassa ajetaan autoilla keskimäärin 17 000 km vuodessa ja että Saksassakaan ei dieseliä ainakaan 90-luvun alussa ostettu aivan vähäiseen ajoon, niin tuskin pahasti pettyy. Toki aina löytyy muutama todellinen helmikin, mutta ne kyllä taitavat olla harvinaisempia kuin rehelliset autokauppiaat.

Noin vanhan auton kohdalla ajomäärällä ei oikeastaan ole merkitystä. Aina tärkeä asia on auton kunto, ja se pitää tutkia huolella ennen kaupantekoa. Sinänsä vanha Saksasta käytettynä tuotu 124-sarjan Mersu saattaa olla erinomainen ostos. Korin kunto on yleensä paljon parempi kuin koko ajan Suomessa ajetussa. Saksassa kun ei ajeta soralla, eikä asfalttiteitä hiekoiteta talvella.

Muistan että joskus jo viime vuosituhannen lopulla nauroimme toimituksessa oikein ratkiriemukkaasti lukiessamme Karikon Autotalon ilmoituksia Saksasta tuoduista Mersuista. Sieltä löytyivät ne kaikki vanhat kliseet, eli vanha pariskunta ajanut vain kesäsunnuntaisin kirkkoon ja sitä rataa. On oikeastaan sääli. ettei näitä riemukkaita jobbarien legendoja enää kovin usein kuule. Toivottavasti joku on kirjannut ne muistiin jälkipolvienkin naurettaviksi.

Julkaistu: 15.12.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.