Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 476

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, mistä saisin (vai saanko mistään) liikennevakuutusten vakuutusmaksuluokkalistat? Jokaisella vakuutusyhtiöllä omansa vai onko olemassa yleinen käytäntö eri automerkkien/mallien suhteen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Noita listoja sai joskus vakuutusyhtiöistä, mutta ne olivat niin sekavia ja omituisia, ettei niissä ollut mitään tolkkua. Koko luokitusjärjestelmä on omituinen, sekava ja epälooginen. Vakuutusyhtiöt väittävät, että se perustuu vahinkotilastoihin, ja varmaan noin onkin. Ylipäänsä tilastoilla voi perustella aivan mitä tahansa.

Liikenne- ja autovakuutuksilla on erilliset maksuluokat. Onneksi luokitus on sentään sama kaikilla vakuutusyhtiöillä.

Lähtökohta on, että liikennevakuutuksen luokitus perustuu moottorin iskutilavuuteen. Mallikohtainen korjaus ilmaistaan yleensä lukuna, jolla iskutilavuuden määrittämää luokkaa korjataan. Tarvitaan siis ensinnäkin taulukko, jossa kerrotaan, mihin luokkaan iskutilavuus auton määrittää. Sen lisäksi on tarpeen tieto siitä, onko ko. mallilla jokin korjausluku. Vasta sitten saadaan lopullinen maksuluokka. Kokemuksesta voin kertoa, että on epätoivoista hommaa. Autovakuutuksen luokitus toimii vähän samaan tapaan.

Käytännönläheisempi tapa on käyttää netissä olevia vakuutusyhtiöiden maksulaskureita. Joissakin niissä tulevat myös maksuluokat näkyviin.

Julkaistu: 8.6.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.