Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4746

Tapio Ketonen

Kysymys:

Voiko liikkeessä 2 kuukautta seissyttä autoa pitää uutena, jos se on läpikäynyt vaikkapa kuusi viikonloppunäyttelyä, ynnä muut esittelyt päälle? Minusta autoon tulee väistämättä käytönjälkiä, kun asiakkaat “koeistuvat” ja remppaavat muuten autoa. Kysymys kuuluu, voidaanko auto myydä “uutena”, vai onko kyseessä ns. esittelyauto, jolloin hinta on alempi, kuin uudessa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Auto on uusi, jos sitä ei ole aiemmin otettu käyttöön eli rekisteröity. Joissakin tapauksissa autolla saattaa olla ajettu jonkin verran, vaikka sitä ei ole rekisteröity, ajo on tapahtunut siis koenumeroilla. Jos kilometrejä on mittarissa enemmän kuin normaalit siirtoajot ovat edellyttäneet, silloin autoa ei tietenkään voida myydä uutena.

Mutta on auto sitten uusi tai käytetty, niin samat säännöt soveltuvat kauppaan. Elikkä ostaja on velvollinen tarkastamaan auton huolellisesti. Jos ostaja ei havaitse autossa luovutushetkellä olevia sellaisia vikoja, jotka huolellisella tutkimisella olisi voinut havaita, niin periaatteessa se on ostajan häpeä. Esimerkiksi kuluttajansuojalaki ei tällaisessa tapauksessa anna mitään tukea huolimattomalle ostajalle.

Käytäntö on tietenkin toinen, mutta silti uusikin auto pitää aina tutkia kunnolla, ja haviatut viat pitää ilmoittaa. Myyjän kanssa on sovittava, mitä tehdään, eli korjataanko viat tai vauriot vai alennetaanko hintaa.

Käytön jälkiä tulee myyälässä esillä olevaan iskemättömään autoon, jos on tullakseen, mutta niitä tulee autoon todennäköisesti myös omistajan istuessa itse ajokkiinsa. En ymmärrä, mitä haittaa on siitä, että auton istuimella on istuttu. Istumista vartenhan se on tehtykin. Lika ja muut viat ovat tietenkin eri juttu. Vuoden päästä ei kyllä mistään käy ilmi, onko autossa istunut joku muukin kuin vain sen omistaja.

Julkaistu: 8.12.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.