Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4738

Kysy autoista - kysymys 4738

Tapio Ketonen

Kysymys:

Chrysler Neon -95 moottorin lämpötila nousee jo lyhyen ajon jälkeen siten, että varoitusäänet hälyttävät ja mittari osoittaa punaista. Tästä huolimatta lämmitylaite ei puhalla sisään lainkaan lämmintä ilmaa. Mistä tämä voisi johtua? Jäähdytysnestettä on ja sekin välillä “kiehuu” paisuntasäiliössä. Kiitos.

Näytä vastaus

Vastaus:

Autostasi on mitä ilmeisimmin kannentiiviste sökönä. Kannentiiviste päästää palokaasut nestetilaan, ja ne estävät nesteen normaalin kierron.

Tuo paisuntasäiiön “kiehuminen” eli kupliminen: tapahtuuko se moottorin käydessä vai seistessä? Jos se kuplii koneen seistessä, silloin neste kiehuu ylikuumenneessa moottorissa, ja kaasut tulevat ainoata mahdollista reittiä eli paisuntasäiliön kautta ulos. Jos säiliössä kuplii, kun kone käy, silloin on lopullisesti varmaa, että kannentiiviste vuotaa.

Elikkä moottorin sylinterinkansi pitää irrottaa ja viedä hiottavaksi suoraksi. Samalla kannattaa tarkastaa venttiilien kunto ja mahdollisesti hioa venttiilit. Autoon joudutaanmyös hankkimaan uusi yläpään tiivistesarja, ja siihen kuuluvat uudet tiivisteet venttiilien varsiin, joten nekin kannattaa vaihtaa.

Meidän käytettyyn Citroeniimme tehtiin juuri nuo hommat. Kansityö, tiivistesarja ja uusi jakohihna maksoivat jonkin verran yli 400 euroa. Moottorin purkamisesta ja kokoamisesta tulee tietenkin lisäkuluja, joten taitaapa parhaassakin tapauksessa tonnin verran rahaa palaa.

Julkaistu: 3.12.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.