Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4692

Tapio Ketonen

Kysymys:

rengasäänet harmittaa ja olisko jollain antaa hyviä kokemukselliset neuvoja kuinka ääntä saisi pienennettyä. Autoni on farkku mallia ja tuntuis kuin ääni tulisi pahiten tavaratilan koteloista humisemalla. Voisko koteloihin laittaa esim superlonia tai jotain muuta pehmoista ääntä “syövää” materiaalia.

Millaiset on kokemukset ja mikä se äänieristyksen paras paikka mahtais olla ja tietenkin mikä on se materiaali joka on tehokkainta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Joskus muinoin Otaniemessä eräällä jo nyt edesmenneellä professorilla oli luennoilla tapana sanoa jostakin ratkaisemattomasta mutta tärkeästä ongelmasta: Tuon kun keksitte, niin ette köyhänä kuole! Tämä homma taitaa kuulua siihen samaan joukkoon.

Nuo kaikki esittämäsi keinot ovat kokeiltuja ja käytettyjä. Joskus ne toimivat, jsokus eivät. Ongelma on se, että renkaiden koriin aikaansaamat värinät eivät kulkeudu korviin suoraviivaisesti. Ne voivat saada jonkin osan korista, esimerkiksi katon, resonoimaan ja aiheuttamaan korvin kuultavaa ja häiritsevää melua. Tämän ilmiön hilitseminen saisi melun kuriin.

Autotehtaiden akustiikkatutkijat tekevät pitkiä päiviä juuri näiden asioiden kanssa. Midän kannaltamme hankalaa on, että suomalaisten karkeiden teiden aikaansaamat värähtelyt ovat aivan erilaisia kuin suurissa autoilumaissa esiintyvät. Niinpä meikäläisten ongelmat eivät kiinnosta niin paljon, että nniden ratkaisemiseen ryhdyttäisiin polttamaan miljoonia. Tulee edullisemmaksi jättää ne muutama tuhat autoa myymättä Suomeen.

Erilaisten kikkojen kokeilu voi tuottaa tuloksia, tai siten ei. Koteloiden täyttämisessä pelkkä patjasuperlon ei ehkä anna parasta tulosta, sen pitäisi todennäköisesti olla raskaampaa ainetta. En nyt betonia tarkoita, mutta jostakin linjalta vaahtokumi tai uretaani. Myös suuriin pintoihin liimattavat raskaat matot ovat yleinen ja joskus jopa toimiva keino melun hillintään.

Julkaistu: 10.11.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.