Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4684

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tarkoituksena olisi tuoda auto Saksasta ja haluaisin tietää mitä papereita pitää hankkia ja mitä muita toimenpiteitä operaatio vaatii? Myö muu opastus kelpaa… mm. miten rekisteriin. voiko verojen kanssa toimia niin että laittaa auton seisontaan, ja laittaa auton rekisteriin vasta ensi kesänä ja veropäätöksen menemään samalla??

Näytä vastaus

Vastaus:

Tärkein paperi on paperiraha. Sitä pitää olla taskussa, jotta auton voi ostaa. Pankkipalvelut eivät germaaneilla toimi samaan tapaan kuin meillä, siellä ollaan vielä syvällä viime vuosituhannella tässä suhteessa.

Jos auto tuodaan ajamalla Ruotsin läpi, siihen pitää ottaa vientikilvet. Niiden ottaminen kannattaa jättää myyjäliikkeen huoleksi. Liike hoitaa vakuutukset ja muun byrokratian, kunhan saa lainaksi ostajan passin. Samalla hoituu auton poistaminen Saksan ajoneuvorekisteristä. Vaikka autot ovat liikkeissä ilman rekisterikilpiä, ne ovat silti ajoneuvorekisterissä.

Auton mukana pitää olla vihkomainen vientikilpien rekisteriote, sen kannessa lukee Internationaler Zulassungschein. Lisäksi ostajan pitää saada oma kappaleensa kauppasopimuksesta ja auton rekisteröintitodistuksen ilmoitusosaa vastaava vihreällä painettu paperi, jonka nimi on Fahrzeugbrief. Pyydä myös myyjää hankkimaan auton alustanumerolla varustettu vaatimustenmukaisuus- eli CoC-todistus. Se saatetaan vaatia katsastuksessa.

Kun auto on Suomessa ajettu maihin Ruotsinlaivasta, sen kanssa pitää mennä ensimmäiseksi Tulliin. Jos et aio ottaa autoa heti käyttöön, ota tullista vain yhden päivän voimassa olevat siirtomerkit ja lupa auton siirtämiseen seisontapaikkaan. Siirtomerkkejä varten pitää ottaa yhden päivän liikennevakuutus.

Älä sitten todellakaan aja autolla metriäkään ennen autoveron maksamista! Jos siirrät autoa esimerkiksi katsastukseen tätä ennen, sinun pitää aina hakea Tullista lupa auton siirtämiseen ajamalla. Ajamiseen tarvitaan myös punakirjaimiset siirtomerkit vakuutuksineen.

Jos teet autosta autoveroilmoituksen ja maksat verot ennen katsastamista, voit ottaa autolle jatkuvan liikennevakuutuksen hakiessasi siirtomerkkejä esimerkiksi katsastusasemalta. Kun sitten auto on katsastettu, voit rekisteröidä sen saman tien.

Julkaistu: 3.11.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.