Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4683

Tapio Ketonen

Kysymys:

Aina renkaita vaihtaessani olen kirjannut ajetut km:t huoltokirjan laitaan. Nyt kesärenkaita (“Michelin energyt” 185/65/15") tutkiessani ja niillä ajettuja km:ä laskiessani huomasin seuraavaa:- eturenkailla ajettu 50200 km ja pintaa 4-5 mm (ostettu 2004)- takarenkailla ajettu n. 30 000 km ja pintaa 2-3 mm (ostettu 6/2004)

Eturenkaat on tehty 2003 ja takaset 2004.

Autoni on takavetoinen ja ajotapani “tasainen”. Onko normaalia että vetävältä akselilta kuluu renkaat tuota tahtia (n. 3 mm:ä kesässä) vai onko kumin “kokoomusta” muutettu?

Entä jos ja kun nypin kesällä 2006 Nokian kakkosista nastat pois ja laitan ne alle, koskeeko m&s-renkaiden 3 mm:n sääntö “uusia kesärenkaitani?”

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän vetävien pyörien renkaat kuluvat, koska voimaa siirretään niiden kautta. Mitä enemmän tehoa ja mitä raskaampi auto, sitä nopeammin nimenomaan vetävien pyörien renkaat kuluvat.

Renkaiden materiaali voi toki olla muuttunut, mutta syy kulumiseroihin tuskin on siinä.

Kun nypit ne nastat pois ja käytät renkaita talvirengaspakkokauden ulkopuolella, urasyvyysvaatimus on 1,6 mm. Joulu-helmikuun aikana on käytettävä “valmistajan talvikäyttöön tarkoittamia” renkaita, joiden urasyvyys on vähintään 3 mm.

Julkaistu: 3.11.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.