Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4677

Kysy autoista - kysymys 4677

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko tutkittu, onko kitka-, nasta- ja kesärenkaissa vierintävastus eroja. Ja oletuksena olisi, että renkaat olisivat peltivanteilla ja samaa kokoa. Ainakin oma tuntuma on, että kitkarenkaat (Nokia Q:t) menee kevyemmin kuin Dunlopin kesärenkaat. Näissä renkaissa on koot samat ja peltivanteilla molemmat sekä auto sama.

Näytä vastaus

Vastaus:

Eipä taida olla tuollaisia vertailuja tehtyinä. Rengastesteissä noita on tehty eri merkkisten renkaiden kesken, ja kyllähän eroja on löytynyt. Havaintosi saattaa hyvinkin olla oikea.

Yksi selitys voisi olla sekin, että jos auton ohjauskulmat ovat pielessä tai siinä on muuten suuri auraus tai haritus pyörissä, silloin talvirengas voi todellakin rullata herkemmin. Talvirenkaan löysempi runkorakenne sallii renkaan toiminnan suuremmilla sortokulmilla. Sortokulma on vanteen keskilinjan suunnan ja pyörän todellisen kulkusuunnan välinen kulma.

Julkaistu: 31.10.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.