Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 467

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, kuinka täysikokoisen vararenkaan saa hyötykäyttöön. Autoni huoltokirja suosittelee ristiinvaihtoa. Vianor nettisivuillaan varottaa kuitenkin visusti vaihtamasta renkaiden pyörimissuuntaa. Syynä taitaa olla nopeampi renkaiden kuluminen. Rengaskerta kestää käytössäni neljä kesää. Viidentenä käyttämätön vararengas taitaa jo olla kuiva korppu eikä kolmea samanlaista kaveriakaan taida enää löytää markkinoilta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Pyörimissuunnan vaihtaminen todellakin nopeuttaa renkaan kulumista, koska kultutuspinta hakee pyörimissuunnan mukaan oman kulumismuotonsa, ja suuntaa muutettaessa tämä tapahtuu varsin nopeasti, joten kuluminen on aluksi tavallista nopeampaa. Mutta kyllähän toki lienee niin, että tuo pieni lisäkuluminen on merkityksettömän vähäistä, joten mielestäni sitä varapyörää voisi vuorotellen käyttää alla.

Muiden renkaiden osalta sen sijaan istiinvaihtoa ei kannata tehdä, pyörimissuunnan vaihtaminen vain nopeuttaa kulumista, joten suunta kannattaa merkitä renkaisiin.

Kannattaa muuten laittaa merkinnät renkaiden sisäsivuihin, sieltä ne eivät näy häiritsevästi.

Julkaistu: 12.6.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.