Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4668

Tapio Ketonen

Kysymys:

Moi, Nyt kun on talvirenkaiden vaihtosesonki parhaillaan menossa joka paikassa tuli mieleen hankkia seuraava apuväline: Tupakansytyttimen kautta toimiva ilmapumppu.

Oletteko koskaan testanneet kyseisiä laitteita, että onko niistä mihinkään? Ja jos sillä saisikin riittävästi ilmaa kesällä tyhjentyneisiin talvirenkaisiin, niin voiko laitteessa olevaan ilmanpainemittariin luottaa ollenkaan?

On pakko myöntää itsellenikin, että jos kyseinen laite toimisi riittävän tarkasti, tulisi rengaspaineita mittailtua useammin ja näin mm. ajoturvallisuus paransi samalla. Mittaaminen kun ei veisi juurikaan sen enempää aikaa, kuin vaikkapa öljyjen tarkastaminen moottorista? Nyt ei tule kovin herkästi mentyä huoltoasemalle paineita mittamaan, kuin pakottavassa tilanteessa auton alkaessa luikerrella…

Näytä vastaus

Vastaus:

Kerran hommasin pikakokeeseen tarvikeliikkeestä halvan sytyttimeen kytkettävän pikkukompressorin, ja sen kokeilun tulos oli, että ei tee mitään. Vaikka ei nyt sitä huomioisikaan, että kokeiluyksilöstä haosi liitin heti kättelyssä, laitteen ilmantuotto oli alle kaikkien arvostelujen. Parinkymmenen minuutin pärinä ei antanut renkaaseen täyttä painetta.

Kompressoreita on toki kunnollisiakin, mutta silloin niillä on myös hintaa. Kaikkiaan kuitenkin olen sitä mieltä, että tuolalisen renkaantäyttökompressorin hankkiminen ei ole järkevää. On eri juttu, jos hommaat askarteluhommiin pienen valovirtakompressorin. Sillä voi käyttää erilaisia työkaluja, ja renkaan täyttö käy hetkessä.

Eihän renkaiden mittaamista varten tarvitse erikseen mennä huoltoasemalle. Paineet voi mitata samalla, kun käy tankkaamassa. Mittausta varten kannattaa hankkia kunnollinen painemittari. Se ei maksa kovin paljon ja kulkee vaikkapa hansikaslokerossa. Huoltoasemien siirrettävien säiliöiden mittarit tuppaavat usein näyttämään väärin. Mutta tärkeintä olisi, että paineet tarkastetaan vaikka vähän pieleenkin näyttävällä mittarilla. Usein näkee autoja, joiden rengaspaineet ovat jopa toista baria liian pienet.

Julkaistu: 24.10.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.