Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4667

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ketosen vastaus “kierrätys edestä taakse; mutta paremmat renkaat taakse, jos kuluneisuudessa suuri ero” on järkeenkäypä. Mutta eikös ABS- ja EPS-tekniikat vähennä tuota takapään lipsahdusvaaraa ainakin hieman ? Toki tekniikkaan ei saa luottaa liikaa.

Niin vain kävi, että kesärenkaita ei tullut kierrätetyksi kesken kesän ja nyt edessä on kulutuspintaa 4,5 mm ja takana 6 mm. Mutta onko tuo kuluneisuusero kierrätyksen kannalta jo liian suuri ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Elektroniikka hoitelee lähinnä kuljettajan virheet. Kuluneet renkaat ja niiden aikaansaama huono pito on sellainen asia, johon elektroniikka ei pysty auttamaan. Jos pito loppuu, niin se loppuu. Tottahan toki ESP tekee tilanteen paremmaksi, mutta ei sekään auta, jos kitka loppuu.

Tuo 1,5 mm ero nyt minun mielestäni vielä menettelee, kyllähän se kesän mittaan sitten tasoittuu. Rengaskauppiaan ohje tietenkin on, että ei kun uusiksi, mutta minä kyllä ajaisin noilla renkailla vielä ensi kesänä aivan huoletta. Toki kannattaa sadekelillä muistaa, ettei uria ole yhtä paljon kuin uusissa kumeissa. Suomessa vesiliirto aiheutuu kuitenkin useimmiten syviin kulumauriin kerääntyneestä erittäin paksusta vesikerroksesta. Parin sentin vesipatjaa ei uusikaan kesärengas pysty kunnolla syrjäyttämään. Varovaisuus on siis tarpeen.

Julkaistu: 24.10.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.