Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4649

Kysymys:

Mistä johtuu, että suosittuun Honda CR-V:n sallitaan vain 600 kg jarruton perävaunu, kattokuorma 40 kg ja muutenkin kuormitusta vähän?Monet kevyemmät henkilöautot sallivat suuremmat kuormat ja vastaavat city-maasturit sallivat sen max. eli 750 kg.

Sitten toinen: Skoda combi kiinnostaa, mutta kuljettajan istuimelta on hankala nousta pois, ei onnistu vähän huonojalkaiselta! Onko siihen jotain ratkaisua? Skoda 4×4 täristää ajossa, onko niin kova jousitus vai mikä ja pehmeneekö ajossa? Kumpaa autoa suosittelet: Honda CR-V vai Skoda 4×4 dieselinä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Perävaunumassaa määritellessään auton valmistaja ottaa huomioon ankarimmat mahdolliset olosuhteet, joihin auto voi joutua. Jarruton vaunu aiheuttaa ruhsaasti lisärasitusta auton omille jarruille, ja tällä perusteella määritetty perävaunumassa jää usein yllättävän pieneksi.

Etenkin amerikkalaisissa autoissa sallitut massat ovat erittäin pienet, niissä on pelattu varman päälle. Tämä ei yllätä, kun muistaa, miten ankara USA:n tuotevastuulainsäädäntö on. Jotkut valmistajat ovat varovaisempia kuin toiset. Huippuesimerkki lienee Ford Fiesta 1.3, johon saa kytkeä kokonaismassaltaan enintään 100 kg perävaunun, oli siinä sitten jarrut tai ei.

Kattokuorman kanssa tilanne on sama. CR-V:n 40 kg ei yllätä, onhan auto sentään varsin korkea. Maasturien kiikkeryydestä on USA:ssa huonoja kokemuksia, joten Honda ei ole halunnut riskeerata liikaa.

Pieniä kattokuormia on toki muissakin autoissa. Ford Fusioniin sallitaan katolle vain 25 kg, edes tyhjää kattokoteloa ei siis voi kuljettaa. Suzuki Liana panee 10 kg paremmaksi, sen kattokuorma voi olla 35 kg.

Jos istuimen siirtäminen autoon ja autosta nousun ajaksi takimmaiseen asentoon ei riitä, sitten ovat konstit vähissä. Ehkä kääntölevyn asentaminen istuimeen voisi auttaa. Niitä asentavat autojen invavarusteluja tekevät yritykset.

Skodan täristys on minulle outo ilmiö, ihmettelen sitä kovasti. En tiedä, millaisesta tärinästä oikein voisi olla kysymys.

Olen päättänyt olla suosittelematta mitään autoa. Auton valinnan saa itsekukin tehdä omin voimin. Me pyrimme esittelemään tarjolla olevia vaihtoehtoja mahdollisimman monipuolisesti ja antamaan lukijoille tietoa pohjaksi valinnan tekemiselle.

Julkaistu: 18.10.2005