Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4648

Tapio Ketonen

Kysymys:

1. Ostin hiljattain Volvo S70, ajaessa tuntuu tärinää varsinkin moottoritienopeuksissa ja mottorijarrutuksessa jo 80-90 nopeuksissakin, joten kävin tasapainottamassa renkaat mutta tärinä ei loppunut korkeintaan heikkeni hieman. Mikähän mahtaisi olla syynä tuohon ärsyttävään oireeseen?

2. Onko myyjällä minkäänlaista vastuuta siinä kun ilmoituksessa luvattu autossa olevan parempi varustelu kuin siinä todellisuudessa on, luistonesto puuttuu kokonaan vaikka ilmoituksessa luvattu ja talvirenkaat 3 kpl ok, 1 kulunut kankaille ja renkaan runko rikki? (Auto ostettu vaihtoautoliikkeestä)

Näytä vastaus

Vastaus:

1. Vika viittaa vetoakseleihin tai lähinnä niiden niveliin. Molempien akselien molemmat nivelet vain tarkkaan syyniin, niin eiköhän tärinästä päästä.

2. Myyjällä on vastuunsa, mutta niin on ostajallakin. Luistoneston olemassaolo on erittäin helppo todeta, joten ostaja ei voi valittaa sen puuttumista. Lain mukaan ostettava tuote on tarkastettava huolelliesti ennen kauppaa, jotta sen kunnosta tai puutteellisuudesta voisi valittaa. Myös kankaille kuluneen talvirenkaan näkee, jos edes vilkaisee renkaita. Sen sijaan tuo tärinä on sellainen asia, joka myyjän pitää laittaa kuntoon, ellei kauppasopimukseen ole erikseen kirjoitettu, että auto myydään tärisevänä.

Julkaistu: 28.12.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.