Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4640

Kysymys:

Ulkomailta tuotujen autojen verokohtelu vaihtelee merkistä ja mallista riippuen. Esim. Chrysler Neonille on laskettu poikkeuksellisen pieni kokonaisvero. Aiheesta on joskus ollut lehdissä juttuja, mutta nyt en löydä netistä yhtään artikkelia asiasta. Voisitko laittaa vaikkapa linkin Tuulilasin sivuille, jos aiheesta löytyy tuoretta tietoa. Tai jopa listata ympäripyöreästi malleja hintaluokassa 4000 – 7000 € (hinta Saksassa)

Olen lähdössä marraskuussa hakemaan autoa Saksasta, siksi tämä kiinnostaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Aiheesta on kirjoitettu paljonkin, mutta ei sieltä löydy sitä tietoa, mitä sinä tarvitsisit. Suosittelen, että menet Tullin sivuille ja siellä edelleen Yksityishenkilöt > Autoverotus > Prosenttitaulukko. Sinne on suora linkki tässä.

Jos aikomuksesi on hankkia Audi, BMW, Chrysler, Jeep, Mercedes, Nissan, Toyota tai Volvo, sinun kannattaa ehdottomasti tulostaa tämä taulukko haluamasi merkin ja mallivuoden osalta mukaasi ja tarkistaa, mitä veroprosenttia käytetään tavoittelemasi autoyksilön ensirekisteröintikuukauden ja -vuoden autoista. Tuo päivämäärä pitää ehdottomasti tarkistaa auton papereista, nimenomaan Fahrzeugbrief on se oikea, ei myynti-ilmoitus.

Kuten tuosta Tullin taulukosta näet, verorosentti vaihtelee kuukausittain. Mutta ei tässä vielä kaikki. Asiaan liittyy muitakin sudenkuoppia.

Neonin joillakin malleilla on todellakin käsittämättömän alhainen veroprosentti Tullin taulukossa. Esimerkiksi 4d Neon 2.0 SE -mallilla vuodelta 2000 on se on muilta kuukausilta 14 % paitsi heinäkuussa käyttöön otetuilta 15 %. Mutta jos tyyppimerkintä sattuukin jollakin tavalla poikkeamaan Tullin papereissa olevasta, silloin tulkitaan, ettei sellaista mallia olekaan tuotu Suomeen. Veroprosentti on silloin 29 %! Tämä ei ole teoriaa vaan käytännössä koettua katkeraa totuutta. Tullin virkamiehet ovat ilmeisesti hankkineet lukutaitonsa Pirun järjestämiltä raamatunlukukursseilta.

Autojahan Saksasta löytyy vaikka kuinka, mutta tuon edellä mainitun sudenkuopan välttäminen on se oleellinen asia. Vaikka edes tullimies ei pystyisi sanomaan, mitä eroa on 4d Neon 2.0 SE ja vaikkapa 4d Neon 2.0 SX -malleilla, niin koska jälkimmäinen ei esiinny Tullin listalla, veroprosentti ja sen myötä vero on yli kaksinkertainen.

Julkaistu: 13.10.2005