Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4634

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mistä saisin tarkat tiedot uuden Audi A4 Quattro 1.8T- auton moottorin sylinterin kannesta. Mm. osien valmistajat, materiaalit, toiminta jne.. Erityisesti tarvitsisin tietoa siitä, miten kyseisessä moottorissa ohjataan nokka-akselien ajoitusta. Onko jakopään puolella olevalla anturilla tekemistä sen kanssa vai ohjaako se vain sytytystä. Huomasin, että imupuolen nokka-akselin asentoa suhteessa pakopuolen akseliin säädetään kiristämällä ketjua. Toimiiko järjestelmä sähköisesti vai hydraulisesti?Mitä antureita tai ohjauslaitteita kanteen ja sen toimintoihin liittyy?

Näytä vastaus

Vastaus:

Maahantuojan teknisestä palvelusta saattaisit saada joitakin kaipaamiasi tietoja. Valmistajan tiedot kuten myös tarkat materiaalitiedot saattavat kuitenkin jäädä saamatta edes suoraan valmistajatehtaalta.

Yleensä moottoreissa sytytystä ohjataan kampiakselin asentotunnistimien avulla. Siitä huolimatta useimmiten myös nokka-akselien asentoa seurataan tunnistimilla. Se imupuolen nokka-akselin ajoitussäätö toimii öljynpaineen siirtämän männän avulla, akselien välisessä ketjussa pitempää lenkkiä siirretään joko ylä- tai alapuolelle. Toimintaa ohjataan elektroniikalla kuten useimpia muitakin moottorin toimintoja.

Julkaistu: 9.10.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.