Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4616

Kysy autoista - kysymys 4616

Tapio Ketonen

Kysymys:

ostin kia sportagen 2.0 crdi exa 4wd, valmistaja lupaa maantie ajossa 6.7 l/100 km ei paljon heitä 10.0/100 km olen päässyt tasasella kaasulla vakkaria käyttäen, huollossa ei löytynyt vikaa mutta polttoainetta kuluu mikä neuvoksi??

Näytä vastaus

Vastaus:

Kulutukset mitataan laboratoriossa dynamometrillä päästömittausten yhteydessä. Mittausten suoritustapa on määritelty tarkkaan EU-direktiivissä. Dynamometriajo on kaksivaiheinen, ensimmäinen osa jäljittelee kaupunkiajoa, toinen maantieajoa. Autoille ilmoitettava EU-kulutus on näiden yhdistelmä, mutta yleensä ilmoitetaan myös molempien vaiheiden kulutukset erikseen.

Mittaukset tehdään virallisesti hyväksytyssä tutkimuslaitoksessa, Suomessa tällaisia on vain yksi, VTT.

Kia Sportage 2.0 CRDI automaatin lukemat ovat kaupunkiajojaksolla 10,1 l/100 km, maantiejaksolla 6,7 l/100 km ja yhdistetty 8,0 l/100 km. Hyundai Tucson on teknisesti täsmälleen sama auto,ja sen lukemat ovat samat.

Eri puolilta on kuulunut tietoja, että myös Hyundain käytännön kulutukset ovat merkittävästi suuremmat kuin EU-kulutukset. Missään ei sanota, että EU-kulutuksiin pitäisi käytännössä päästä, mutta useimmiten käytännön kulutukset ovat lähellä niitä, koska ajosykli on valittu mahdollisimman käytännönläheiseksi.

Ilmoitettujen kulutuslukemien oikeellisuuden valvonta on EU-maiden ajoneuvohallintojen tehtävä. Tätä varten ne ottavat sattumanvaraisesti autoja tarkistusmittauksiin. Vähän näyttäisi siltä, että Ajoneuvohallintokeskuksen pitäisi ottaa Hyundain ja sen tytäryhtiön Kian valmistamat maasturit pikaisesti tarkistusmittauksiin VTT:lle.

Julkaistu: 28.9.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.