Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4613

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mainoksessa kaupiteltiin dieselautoon jotain “lastua”, eli lisämuistia, joka parantaisi tehoja huomattavasti. Kun tehtaan säädöt ei kuulemma ole niin tarkkoja, kuin tällä lisämuistilla. ? Onko tällaiset viritykset ihan toimivia, vai onko kyseessä humpuukkivehje, tyyliin bensan lisäaineet?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lastuviritys eli moottorinohjausjärjestelmän ohjelmoinnin vaihtaminen antaa etenkin turboahdetussa autossa huomattavastikin lisätehoa. Ongelmana vain on, että samalla valmistajan takuu raukeaa, ellei kyseessä ole valmistajan hyväksymä muutossarja.

Autosta tulee saman tien myös laiton, ellei sitä viedä muutoskatsastuksen. Sinne taas on turha mennä, ellei muutossarjan mukana ole tullut virallisia papereita siitä, että auto myös muutoksen jälkeen täyttää päästövaatimukset, ja että auton jarrut ym. varusteet ovat parantuneen suorituskyvyn edellyttämällä tasolla.

Julkaistu: 28.9.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.