Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 461

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miten kauan jakopää tulisi kestää aiheuttamatta 10-13000 mk moottorivauriota. Syyksi ilmoitettiin, tämän 1.8 16V opelin 114000 km ajetun, vesipumppu. Ja asiakas maksaa. Huollot oli tehty. “Viimeinen voitelu tehtiin” Kolmisen viikkoa ennen leviämistä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Niin. missähän vaiheessa autoon oli vaihdettu se kuuluisa jakohihna? Jos hihna on vaihdettu aivan hiljattain, voisi tietenkin arvella, että korjaamo ei ole tarkastanut vesipumpun laakerin kuntoa. Vesipumppu on kuitenkin ikävä kyllä sellainen osa, että se saattaa sanoa sopimuksen irti aika yllättäenkin. Vesipumpun laakerin pettämistä on aika vaikea väittää autossa olleeksi “piileväksi viaksi” (kuluttajasuojalain termi), koska noilla kilometreillä vikoja alkaa jo esiintyä.

Harmillisinta asiassa on se, että jos auton jakopää on ollut hiljakkoin auki, vesipumpun uusiminen olisi onnistunut luullakseni alle sadan euron kuluilla.

Kaikkiaan tuo hammashihna jakopäässä on vihoviimeinen keksintö, ja sen käyttäminen pyörittämään myös vesipumppua on vielä vihoviimeisempi. Jos pumppu saisi voimansa kiila- tai moniurahihnalla, remontti laakerin hirttäytyessä kiinni olisi ratkaisevasti halvempi.

Julkaistu: 13.6.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.