Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4583

Kysy autoista - kysymys 4583

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on Fiat Ducado 2.8 JTD. Olen kuullut tähän ja moneen muuhun dieseliin saatavan ns.Tehoyksikön joka on helppo asentaa ja säästää polttoainetta jopa 20% sekä lisää hevosvoimia 20-30 hv. Onko tästä mitään testitulosta? Vai onko täysin huuhaata?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tehoyksiköitä on saatavana moneen autoon, etenkin turboahdettuihin dieseleihin. Ne nostavat tehoa, mutta samall kulutuskin yleensä kasvaa. Ei voima tule tyhjästä, ja jos sitä on, sitä tulee myös käytettyä..

Toinen asia on, että jos auton moottorinohjausta muutetaan, auto ei enää ole sellainen, jollaisena se on tyyppihyväksytty. Auto pitää muutoskatsastaa, ja se edellyttää, että muutoksen jälkeenkin auto täyttää päästövaatimukset. Tästä pitää olla virallinen tutkimuslaitoksen antama todistus.

Jos tehoyksikön toimittaja pystyy toimittamaan virallisen todistuksen siitä, että auto näin muutettunakin täyttää kaikki vaatimukset, silloin homma on ok. Muuten autosta tulee laiton. Periaatteessa sitä ei siis saa käyttää liikenteessä, ellei muutosta ole katsastettu. Käytännössä tilanne taitaa olla se, että katsastuksessa muutosta on vaikea havaita.

Julkaistu: 18.9.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.