Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4580

Tapio Ketonen

Kysymys:

Volvo C 70 coupe mallit 1999-2000.Olen pyytänyt maahantuojalta tietoa mitä malleja ja tyyppejä on tuotu Suomeen kyseisinä vuosina.mutta vastausta en ole saanut.Olen tuonut maahan C 70 mallin 2.5T 142 kw val.n:o YVINK56C2XJO13580.Tullin mukaan ei Suomeen ole tuotu kyseistä mallia uutena Suomeen. Vaan kylmästi veroprosentti 29%.Toivoisin Teiltä apua tähän pulmaan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Valitettavasti Tulli taitaa olla oikeassa. Vuosina 1999 ja 2000 Suomen hinnastoissa esiintyivät 120 ja 176 kW tehoiset versiot. Tuota 142 kW versiota ei siis ilmeisesti ole ollut tuontiohjelmassa.

Käytetyn auton tuominen on oikea taitolaji. Ennen auton hankkimista pitää tulostaa Tullin nettisivuilta halutun automerkin ja vuosimallin prosenttitaulukko. Joissakin automalleissa on jopa vierekkäisten kuukausien veroprosenteissa huimia eroja. Kannattaa siis ottaa selvää etukäteen, miten haluttu malli sijoittuu tuossa prosenttitaulukossa.

Sinänsä Tullin prosenttitaulukko on monelta osin perin juurin virheellinen. Prosentit on laskettu siten, että on tutkittu, miten paljon ko. malleista on kunkin kuukauden aikana maksettu autoveroa, ja sitten prosenttiluku on laskettu tuon ajankohdan ohjehinnanperusteella.

Muutamia automerkkejä, esimerkiksi BMW:itä tai Mersuja, ainakaan arvokkaampia malleja ei ole myyty hinnastohinnalla yhtään kappaletta. Käytännössä autoissa on ollut aina enemmän tai vähemmän lisävarusteita. Vuoden 2002 loppuun autoveron määrä määräytyi auton maahantuontihinnan perusteella. Lisävarusteet nostivat tuota hintaa – ja samalla autoveroa – joskus merkittävästikin. 20 % ei ollut silloin eikä ole nytkään harvinaisen suuri lisävarusteiden aiheuttama lisähinta ns. paremmissa autoissa.

Julkaistu: 14.9.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.