Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4577

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mistään ei tahdo löytyä yksiselitteistä tietoa iskunvaimentimien kestävyydestä. Nykyselläni autolla olen jo ajellut yli 250 tkm. ilman etuiskareiden vaihtoa(päivittäiseen reittiini kuuluu noin 10km nimismiehenkiharaista soratietä). Koskaan ei ole huomautettu esim. katsastuksessa. Eikä kulmia painelemalla auto jää mitenkään keinumaan. Muutenkaan en ole koskaan tavannut autoa joka kulmia painelemalla jäisi heilumaan.

Vaikka olen ajellut autoillani noin 400tkm:n asti, ja tässä ajassa olen yleensä vaihtanut iskarit noin puolivälissä, ilman havaittavaa muutosta. Liekö myyntimiesten keksintöä, että iskarit tulis tarkastaa 20 tkm:n välein? Niitähän sais silloin jatkuvasti tarkastuttaa, useamman kerran vuodessa. Jos sadantonnin välein pitäis vaihtaa, nii niitähän menis melkein vuosittain.

Myönnettäköön että tällähetkellä ajossa tuntuu pientä nypytystä kovemmissa nopeuksissa, muttei ollenkaan keinumista.

Näytä vastaus

Vastaus:

Katsastuksen iskaritestaus ei selvitä iskunvaimentimien kuntoa. Se kyllä paljastaa, jos saman akselin vaimentimista toinen on heikko. Iskunvaimentimien tehon heikkeneminen on kaikkiaan vaikea havaita, tilanteeseen tottuu.

Joissakin autoissa iskunvaimentimet heikkenevät hyvin nopeasti, siksi tuo 20 000 km on hyvä yleisohje. Ensiasennusvaimentimet saattavat joskus olla todella kevyttä laatua. Iskarit olisi hyvä testata kunnon testauslaitteella, silloin niiden kunnosta pääsee varmuuteen.

Julkaistu: 11.9.2005