Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4571

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen ostamassa käytetyä Citroen C5:sta vuosimalli 2002. Hopeanvärisessä maalipinnassa ruskeita ruosteenomaisia pieniä pilkkuja. pilkut ovat erittäin pieniä eikä niitä erota ilman tarkempaa tiirailua lähietäisyydeltä. Myyjä sanoi sitä ns. nastapölyksi. Osaisitko arvata voiko kyseessä olla ruoste vai mistä muusta voisi olla kysymys? Ei lähtenyt kynnellä raaputtamalla. Saako tuommoiset pilkut jollain liuottimella pois?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyseessä lienee todellakin nastapölyn aikaansaama ruoste. Ongelma vain on se, että jos autoa on hoidettu huonosti (= ei vahattu käsin), nuo metallihiukkasten ruostumisesta alkunsa saaneet pilkut ovat jo onnistuneet jättämään maalipintaan vaurioita, joiden poistaminen ei välttämättä onnistu. Ruoste on sellaista ainetta, että se jättää muuen ehjään maaliinkin rumia jälkiä.

Jos auto on myynnissä autoliikkeessä, sen pintaa lienee jo yritetty parantaa kiillottamalla hiovalla vahalla ja koneella eli ns. myllyttämällä. Se on ainoa keino, jolla nuo pilkut voisivat lähteä.

Ainoa järkevä keino lienee tinkiä hinnasta reilusti maalivaurioiden talia ja sitten hoitaa halvemmalla ostamaansa autoa paremmin kuin edellinen tohelo on tehnyt. Kunnollinen, käsin tehty vahaus puolikiinteällä vahalla nelisen kertaa vuodessa ja säännöllinen pesu etenkin talvella joko käsin sienellä tai harjalla tai sitten pesukoneessa, jossa on oikeat pesuharjat.

Harjaton pesu pitää kiertää kaukaa, juuri sillä saadaan aikaan tuollaisia vaurioita maalipintaan. Kaiken huipuksi vielä pesukoneesta ns. “kuumavaha” pintaan, niin vaurioiden kehittyminen on taattu.

Julkaistu: 10.9.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.