Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4566

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kuinka luotettavan auton nopeustiedon saa GPS:stä ? Onko tieto just eikä melkein vai muutaman prosentin tarkkuudella vai miten ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tarkkuus tietenkin riippuu siitä, miten monta satelliittia laite löytää, mutta kokemukseni mukaan laitteiden antama nopeusnäyttö on hyvin lähellä oikeaa. En ole testannut kuin paria nopeusnäytöllä varustettua gps-laitetta, enkä niitäkään mittalaitteen kera, mutta vertaamalla tarkistettuun nopeusmittarinäyttöön lukemat ovat olleet mielestäni kohdallaan.

GPS:ää käytetään myös tarkkoihinkin mittauksiin. Meillä on käytössä Racelogic VBox -mittalaite, joka käyttää gps-signaalia auton liikkeiden mittaamiseen. Sen avulla saadaan matkatieto, jonka virhe on esimerkiksi kilometrin matkalla vain muutamia senttejä. Laitteen tarkkuus on siis viidettä pyörää matka-anturina käyttävän Peiseler-laitteen luokkaa. Tarkkojen tulosten saaminen tällä kuitenkin edellyttää varsin avointa mittauspaikkaa, liian pieni näkyvien satelliittien määrä heikentää tarkkuutta.

Julkaistu: 8.9.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.