Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4523

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kuluvatko renkaat nopeammin, jos niissä on “liikaa” painetta? Mitä muita vaikutuksia ajo-ominaisuuksiin on “ylipaineella”? Onko oikea paine enemmän riippuvainen autosta(manuaali suosituksesta) vaiko rengas merkistä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos pysytään kohtuuden rajoissa, suurempi paine vähentää renkaiden kulumista. Edelleenkin näkee väitettävän, että liian suuri paine saisi renkaat kulumaan keskeltä. Tämä ei ole pitänyt paikkaansa enää kymmeniin vuosiin eli teräsvyörenkaiden aikana. Ristikudosrengas kyllä käyttäytyi noin, mutta teräsvyö pitää kulutuspinnan suorana.

Liian suuri paine heikentää ajomukavuutta, koska rengas ei jousta ajatellulla tavalla. Suurempi paine tekee renkaasta kaikin puolin jäykemmän ja myös ajossa tanakamman eli tarkemmin ohjautuvan.

Oikea paine on riippuvainen ennen kaikkea autosta. Renkaille annetut suositukset (esim. Nokian) ovat yleensä nekin automallikohtaisia ja perustuvat yleensä valmistajan tekemiiin ajokokeisiin. Joissakin autoissa ajo-ominaisuuksia on hienosäädetty painesuosituksilla. Japanilaisten ja joidenkin muidenkin käyttämät alemmat paineet taka-akselilla viittaavat kuitenkin lähinnä pelkkään lisämukavuuden etsimiseen.

Joissakin autoissa annetaan aika hurjastikin korkeammat painesuositukset kuormattuna ajettaessa, muistelen jossakin nähneeni, että tyhjänä suositus on 1,9 ja kuormalla 2,7. Pakettiautoissa paine-ero tyhjänä ja kuormalla on usein paljon suurempikin.

Korkeampi paine tekee renkaat ja samalla koko takapään tanakammin käyttäytyviksi. Raskas kuorma takana tekee helposti autosta yliohjautuvan, mikä tarkoittaa, että perä kaartaa ulommas. Tämä johtaa helposti takapyöräluistoon, joka on äärimmäisen vaarallinen tilanne. Elei sitä onnistuta oikaisemaan, auto lähtee luistoon kylki edellä. Kyljessä on perin vähän ruttausvaraa, auto suojaa suorassa etutörmäyksessä matkustajiaan paljon paremmin.

Julkaistu: 20.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.